De COco-studie is een prospectieve cohort studie naar SARS-CoV-2 antistoffen (seroprevalentie) bij kappers en horecapersoneel. Het doel van de studie is de verspreiding van COVID-19 onder mensen in deze niet-medische contactberoepen in West-Brabant in 2020-2021 te onderzoeken. Er werden 497 deelnemers geïncludeerd. Dit cohort werd een jaar gevolgd, waarbij 4 keer bloed werd afgenomen (N=344 bij 4e meting) om de SARS-CoV-2 antistoffen te meten. Daarnaast werden 3 online vragenlijsten afgenomen: een uitgebreide lijst bij de start van de studie om de achtergrondkenmerken van de deelnemers in kaart te brengen, wekelijkse vragenlijsten om informatie op te halen over gezondheidsklachten en werkomstandigheden, en 1x per 3 maanden werd de wekelijkse vragenlijst uitgebreid met vragen over risico op besmetting buiten het werk (bijv. tijdens uitgaan, thuis, op reis).
Eerste resultaten laten zien dat bij de eerste bloedafname in juni/juli 2020 werknemers in de horeca significant vaker antistoffen hadden in vergelijking met kappers, respectievelijk 14,2% en 8,0%. De seroprevalentie bij kappers was gelijk aan de seroprevalentie bij de algemene bevolking. Deze data suggereren dat mensen werkzaam in de horeca meer risico lopen om blootgesteld te worden aan het SARS-CoV-2 virus dan kappers. Het advies aan o.a. bestuurders en beleidsmedewerkers is om alert te zijn op preventieve maatregelen om de transmissie van het virus in de horeca tegen te gaan.
In de toekomst zullen meer resultaten uit de COco-studie volgen. In een volgend artikel laten we de ontwikkeling van antistoffen gedurende het jaar zien. Factoren als ernst van de klachten en de hoogte van de antistoffen afgezet tegen de tijd tussen de positieve PCR en de positieve antistoffentest worden hierin ook meegenomen. In verdere analyses van de longitudinale data zullen we verdiepend de transmissie van SARS-CoV-2 bij horecapersoneel en kappers evalueren, waarbij we bijvoorbeeld ook het gedrag buiten het werk zullen meenemen om in te schatten wat het verhoogde risico tijdens werk is geweest.
Resultaten
Betrokken medewerkers
Contactpersoon voor dit onderzoek is Dymphie Mioch, werkzaam als onderzoeker bij GGD West-Brabant. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Ellen van Jaarsveld. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van RIVM regio gelden.