Onderzoeken Gelderland naar 0 nieuwe HIV-infecties

Deze studie is onderdeel van het ‘Gelderland naar 0 hiv’-initiatief, een samenwerking tussen het Radboudumc, stichting hiv-monitoring (SHM) en de GGD-en Gelderland-Midden en -Zuid.

Deze studie had als doel om gebieden in de GGD regio’s Gelderland-Midden en -Zuid te identificeren met een relatief hoog aantal late presenters, en de hiv-testfrequentie in deze gebieden te onderzoeken.

Individuen met een nieuwe hiv-diagnose tussen 2003 en 2019 zijn geïncludeerd op basis van data van SHM. Verder zijn data verzameld over de hiv-testfrequentie van de twee Centra Seksuele Gezondheid (CSG) van de GGD’en via het RIVM. Data van de huisartsenpraktijken zijn verzameld via regionale laboratoria gevestigd in Gelderland-Midden en -Zuid in 2018 en 2019.

46% van de hiv-infecties in Gelderland-Midden en -Zuid tussen 2003 en 2019 betrof late presentersLate presenters zijn in deze regio’s voornamelijk mannen van Nederlandse afkomst, tussen de 20 en 59 jaar oud die hiv opliepen via seksueel contact met andere mannen. Vrouwelijke late presenters hadden grotendeels een niet-Nederlands afkomst en liepen hiv op via heteroseksuele transmissie.

De grote meerderheid van de gebieden met een relatief hoog aantal late presenters (16 van de 22) bevond zich in Gelderland-Midden. De meeste hiv-testen werden afgenomen onder mensen afkomstig uit de grotere steden in deze regio’s. Een relatief laag aantal hiv-testen werd afgenomen in de noordelijke en zuidwestelijke gebieden van de Gelderland. Het aantal hiv-testen heeft een zwakke, maar significante relatie met het aantal late presenters in dat gebied (r=0,287, p=0,018). Het relatieve aantal late presenters is hoger in gebieden waar meer hiv-testen worden afgenomen. Echter, in 7 (32%) van de 22 gebieden met een hoog aantal late presenters was er een relatief lage hiv-testfrequentie. Interventies die de vroeg opsporing van hiv beogen lijken het meest effectief om te richten op deze gebieden.   

De resultaten lees je in Seksoa magazine.

Betrokken medewerkers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door:

Caroline van der Starre (voormalig stagiaire GGD Gelderland-Zuid vanuit haar master Biomedische Wetenschappen), Ellen van Jaarsveld (Epidemioloog AMPHI Radboudumc), Noëmi Nijsten (voormalig arts seksuele gezondheid GGD Gelderland-Zuid), Manon Pelgrim (arts Maatschappij en Gezondheid profiel Infectieziektebestrijding GGD Gelderland-Midden), Ard van Sighem (senior onderzoeker stichting hiv-monitoring), Moniek van de Luijtgaarden (dataspecialist en programmamanager kennisatelier Onderzoek Informatie en Advies GGD Gelderland-Zuid), Patrick Dielissen (huisarts en lid NHG expertgroep seksuele gezondheid), Olivier Richel (internist-infectioloog Radboudumc).

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Aidsfonds.