Onderzoeken HBV-opsporing bij Centra Seksuele gezondheid

In deze studie, die in samenwerking met het RIVM, AMPHI en de Universiteit Maastricht (CAPHRI) is opgezet, werden gegevens van een nationale database van centra seksuele gezondheid in Nederland gebruikt.  In deze centra zijn de patiënten met een chronische hepatitis B-infectie in kaart gebracht tussen 2008 en 2016. Het hoogste aantal patiënten met chronische hepatitis B werd gevonden bij personen die als 1ste generatie migrant afkomstig waren uit landen met een verhoogde prevalentie voor SOA’s, bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers. Voor bezoekers van de SOA-centra was chronisch hepatitis B dragerschap geassocieerd met personen die sekswerker waren, een hogere leeftijd hadden of een migratie-achtergrond hadden. Afhankelijk van de seksuele voorkeur en het geslacht was chronisch hepatitis B dragerschap daarnaast geassocieerd met een co-infectie met HIV en een eerdere infectie met chlamydia, gonorroe of syfilis. Jaarlijks werden ongeveer 1 op 10 patiënten die in Nederland met chronische hepatitis B zijn gemeld, vastgesteld door centra seksuele gezondheid. Dit aandeel bleef over 9 jaar tijd constant.

Deze bevindingen benadrukken het belang van centra seksuele gezondheid bij het screenen op hepatitis B in hoog-risico groepen, waarbij de activiteiten met name gericht zouden moeten zijn op MSM en 1ste generatie migranten en sekswerkers.

Resultaten

Artikel: Contribution of sexual health services to hepatitis B detection and control (Netherlands, 2008–2016)

Betrokken medewerkers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door o.a Stijn Raven (GGD regio Utrecht) Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door dr. Jeannine Hautvast.