Onderzoeken Meldingsplicht voor instellingen anno 2022

Doel

De meldingsplicht voor instellingen bestaat al geruime tijd. Vanwege diverse ontwikkelingen in de maatschappij en bij instellingen in de afgelopen decennia en aanwijzingen voor knelpunten heeft het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding een heroriëntatie geïnitieerd op deze meldingsplicht. Het doel van dit onderzoek was het exploreren van relevante ontwikkelingen, knelpunten, helpende factoren en de visie van professionals in infectieziektebestrijding (IZB) op zowel het doel van deze meldingsplicht als een eigentijdse invulling van hun taken, rollen en verantwoordelijkheden.

Design

Focusgroeponderzoek

Methode

5 online focusgroepen met in totaal 32 deelnemers (deskundigen infectiepreventie/IZB-verpleegkundigen/IZB-artsen) vanuit 21 GGD’en. Topiclist op basis van expert opinie en bestaande frameworks. Thematische analyse en frameworkanalyse in ATLAS.ti.   

Resultaten

Deelnemers zagen diverse ontwikkelingen zoals veranderingen in het zorg-/opvanglandschap. Zij ervaarden momenteel zowel knelpunten als helpende factoren. Doelen van de meldingsplicht vonden de deelnemers het beschermen van kwetsbaren en de volksgezondheid. Zij meenden dat deze doelen beter bereikt kunnen worden wanneer IZB-professionals zich meer concentreren op uitbraken waarbij zij het meest van toegevoegde waarde zijn. Zij wensten hun taken en rollen rondom een uitbraakmelding te beperken maar uitbraakoverstijgend juist uit te breiden met o.a. meer surveillance. De verantwoordelijkheid voor uitbraakbestrijding kan bij de instellingen blijven.

Conclusie

De meldingsplicht voor instellingen is in de visie van IZB-professionals een waardevol instrument voor de bescherming van kwetsbaren en de volksgezondheid, maar kan effectiever en doelmatiger ingezet worden door meer te concentreren op uitbraken waarbij de betrokkenheid van IZB-professionals de grootste potentiële gezondheidswinst heeft. Daarnaast is meer nadruk wenselijk op hun uitbraakoverstijgende taken en rollen.
Betrokken medewerkers

Eveline Hoevenaars, Arts M+G/IZB, GGD Hollands Noorden

Suzanne Smit, Post-doctoraal onderzoeker, Academische Werkplaats AMPHI, Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboudumc, Nijmegen

Fred Slijkerman-Megelink, Arts M+G/IZB, GGD Hollands Noorden

Jeannine Hautvast, arts M+G, Academische Werkplaats AMPHI, Afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Radboudumc, Nijmegen

Julie Swillens, Postdoctoraal onderzoeker, Radboudumc, IQ Health science department, Nijmegen

Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door bovenstaande AMPHI medewerkers. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van:

X    RIVM regio gelden

Resultaten:

Artikel 26 onder de loep: visie van IZB-professionals op doel en eigentijdse invulling van de meldingsplicht voor instellingen / IB 09 2024 | RIVM