In Nederland zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar de impact van Q-koorts. Een aantal van deze onderzoeken onderzochten de korte termijn effecten en anderen de lange termijn effecten. De onderzoeken waren te klein om de effecten voor de verschillende Q-koorts patiënt-groepen apart te onderzoeken.
In de Meta-Q studie, zijn de gevolgen van Q-koorts op het dagelijks functioneren van patiënten in kaart gebracht. Dit hebben we gedaan door een zogenoemde geïntegreerde data analyse, waarbij gegevens uit acht eerdere Nederlandse onderzoeken met in totaal 2313 patiënten van 0 tot 9 jaar na acute infectie naast elkaar zijn gelegd.
Ons onderzoek laat duidelijk zien dat de impact op het dagelijks functioneren en verloop over de tijd erg verschillend is tussen patiënten met het Q-koorts vermoeidheidsyndroom (QVS), chronische Q-koorts en “overige” patiënten die acute Q-koorts hebben doorgemaakt maar geen diagnose QVS of chronische Q-koorts hebben.
Chronische Q-koorts patiënten rapporteren een afname in functioneren over de tijd, terwijl QVS patiënten een blijvend slechter functioneren en hoge impact van Q-koorts rapporteren. Daarnaast rapporteren overige Q-koorts patiënten, en dit was de grootste groep binnen ons onderzoek (86%), een verbetering in functioneren over de tijd.
Resultaten
Betrokken medewerkers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Daphne Reukers, Ellen van Jaarsveld, Joris van Loenhout, Jeannine Hautvast en Koos van der Velden (AMPHI, Radboudumc). Er werd samengewerkt met: Stephan Keijmel (Radboudumc Q-koorts Expertisecentrum), Gabriella Morroy & Sandra van Dam (GGD Hart voor Brabant), Peter Wever (Jeroen Bosch Ziekenhuis), Lieke Wielders (RIVM) en Reinier Akkermans (IQ Healthcare, Radboudumc).
Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: Stichting Q-support [subsidie nummer AMPHI150114-00].