Onderzoeken Ontwikkeling en gebruik van de corona vaccinatie keuzehulp

Tijdens de COVID-19 pandemie sloegen onderzoekers van TNO en de Academische werkplaats AMPHI de handen ineen om een keuzehulp over de corona vaccinaties te ontwikkelen. Zij vormden een team om in een periode van 3 maanden een app te ontwikkelen om burgers te ondersteunen in het maken van een keuze over de vaccinatie. Onlangs verscheen een artikel in het tijdschrift JMIR Formative Research over de ontwikkeling, verspreiding en het gebruik van deze keuzehulp.

Deze keuzehulp over de COVID-19 vaccinatie werd ontwikkeld volgens het principe dat de behoeften van de uiteindelijke gebruikers centraal staan. Bij ontwikkeling werd voortgebouwd op een eerder ontwikkelde keuzehulp en 3 fasen doorlopen: (1) definitiefase, (2) testen van het concept en (3) testen van het prototype. Eindgebruikers, laaggeletterden en experts (met relevante expertise over medische, gedrags- en laaggeletterde aspecten) werden betrokken bij het ontwerp en het testen van het prototype. De feedback die zij gaven vormde de basis om de keuzehulp verder aan te passen. Zo ontstond een iteratief proces van ontwikkeling wat bestond uit opeenvolgende cycli van testen, feedback en aanpassingen.

Het resultaat is een keuzehulp die opgebouwd is uit 3 modules om informatie te geven, het proces van besluitvorming te ondersteunen en vervolg acties te faciliteren na het nemen van een beslissing. Deze modules zijn vertaald naar verschillende tegels met informatie en functionaliteiten zoals een kennistest, gespreksmodule en een tool om onderliggende waarden te verhelderen.

In mei 2021 werd de online keuzehulp verspreid voor gebruik en bereikte een diverse en gevarieerde groep gebruikers. Uit de evaluatie van het gebruik bleek dat we in staat waren om een groot deel en een verscheidenheid van mensen in heel Nederland te bereiken.

https://formative.jmir.org/2024/1/e56390

Betrokken medewerkers

Dit onderzoek werd vanuit AMPHI uitgevoerd door Daphne Bussink, Jeannine Hautvast en Marlies Hulscher.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiƫle steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.