Onderzoeken Seksueel gedrag en soatesten bij Nederlandse swingers

Swingers zijn heteroseksuele stellen die als stel zijnde aan partnerruil doen of groepsseks hebben met andere stellen of heteroseksuele vrijgezellen. Als ze een soa oplopen, is er een grote kans op verspreiding binnen het swingersnetwerk en mogelijk de algehele populatie.

Swingers kwamen tot 2015 vaak in aanmerking voor een gratis en anonieme soa-test op de GGD onder de reden ‘3 of meer sekspartners gehad in het afgelopen half jaar’. Maar deze risicogroep is komen te vervallen. Met dit onderzoek willen we kijken welk seksueel (risico)gedrag swingers hebben en of ze zich nog laten testen op soa. Om dit te bereiken hebben we dezelfde vragenlijst onder swingers uitgezet in 2011 en in 2018.

We hebben een vragenlijst online gezet op een aantal bekende swinger-datingsites. We hebben dezelfde vragenlijst gebruikt voor zowel 2011 als 2018. In deze vragenlijst zaten onder andere vragen over seksueel gedrag, soa testgedrag, psychosociale variabelen, zoals soa-testbarrières en sociale norm onder swingers.

In 2011 hebben 1173 swingers de vragenlijst helemaal ingevuld en in 2018 hebben 1005 swingers de vragenlijst helemaal ingevuld.

Het condoomgebruik onder swingers voor vaginale seks is afgenomen (73% in 2011 vs. 60% in 2018), dit was ook het geval bij orale seks (5% vs. 2%), en anale seks (85% vs. 75%). In 2011 had bovendien 23% ooit een soa gehad, dit was in 2018 30%. Het testen op soa was vergelijkbaar tussen 2011 en 2018 (ongeveer 65%).

We hebben ook nog gekeken naar predictoren (voorspellers) voor het gedaan hebben van een soa test in het afgelopen jaar, deze waren; vrouw zijn (OR 1.9), een hoge swingfrequentie hebben (OR 3.7 bij meer dan 12 keer swingen per jaar), thuis swingen (OR 1.6), een partnerwaarschuwing ontvangen hebben (OR 1.7), soa-testen belangrijk vinden (OR 4.3), geen druk ondervingen van sekspartners om te testen op soa (OR 0.6), als sekspartners zich ook regelmatig laten testen op soa (OR 10.0), het soa testen als een plicht ervaren (OR 2.1), geen test-barrières ervaren, zoals bang zijn voor de testprocedure (OR 1.9), te krappe openingstijden van de GGD ervaren (OR 1.6) en niet vergeten een afspraak te maken voor een soa-test (OR 3.0).

Op basis van deze bevindingen kunnen we stellen dat swingers eigenlijk wel een rationele self-selectie maken voor het doen van een soa-test. Maar toch zien we dat het condoomgebruik is afgenomen als we 2011 met 2018 vergelijken, het aantal swingers met een soa is toegenomen en nog steeds ruim 1/3 zich niet laat testen op soa. Daarom blijft het belangrijk preventieve strategiën in te zetten voor swingers.

Resultaten

Artikel: Sexual behaviour and STI testing among Dutch swingers: A cross-sectional internet based survey performed in 2011 and 2018 

Betrokken medewerkers

Het onderzoek is uitgevoerd door Karlijn Kampman, PhD-student bij het Radboudumc en werkzaam als arts Maatschappij en Gezondheid bij GGD Twente. Jeannine Hautvast is betrokken vanuit AMPHI en is tevens co-promotor.