Het vertrouwen in vaccinaties voor jonge kinderen neemt geleidelijk af. Met dit onderzoek wilden we uitzoeken hoe vaak ouders twijfelen over vaccineren, welke kenmerken daarbij horen, welke waarden voor hen belangrijk zijn, en wat de relatie is met het uiteindelijke vaccineren.
533 ouders van baby’s jonger dan drie maanden deden mee aan de studie en vulden een vragenlijst in. Hieruit bleek dat 27% aangaf te twijfelen over vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
Ouders die twijfel rapporteerden:
- Hadden vaker een lager opleidingsniveau
- Waren gemiddeld jonger
- Hadden vaker een religieuze of antroposofische levensvisie
- Waren minder zeker in hun intentie tot vaccineren
Wat betreft waarden, vonden we dat twijfelende ouders meer nadruk legden op mogelijke risico’s van vaccins en minder op het belang van het voorkomen van ziekte en weldoen.
We onderzochten ook de relatie tussen twijfel en vaccinatiegedrag. Kinderen van ouders die twijfel aangaven, hadden 2,5 keer zoveel kans om niet volgens het schema gevaccineerd te zijn vergeleken met kinderen van ouders die geen twijfels meldden.
Conclusie: Vaccinatietwijfel kwam in onze studie voor bij 27% van de ouders, vooral onder jonge, lager opgeleide ouders en ouders met een specifieke levensovertuiging. Hoewel het meerendeel van de kinderen gevaccineerd werden, vaccineerde ouders met twijfel vaker hun kind niet volgens het schema.
We raden aan om ouders vroeg in het proces beter te ondersteunen bij het maken van hun keuze, met extra aandacht voor hun zorgen en de waarden die voor hen belangrijk zijn in de keuze.
Lees het volledige artikel hier: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X25005419?via%3Dihub
Contactpersoon Daphne Bussink-Voorend, promovenda bij AMPHI, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde