Onderzoeken Willen bezoekers van soapoli's testuitslagen delen met de huisarts?

Wanneer iemand een bezoek brengt aan de soapoli van de GGD worden diens soatestuitslagen in principe niet met de huisarts gedeeld. Deze studie onderzocht hoe Nederlandse cliĆ«nten van CSG’s denken over het delen van hun soatestuitslagen met hun huisarts, wat het perspectief is van CSG-zorgverleners.

Dit onderzoek, uitgevoerd in de Provincies Gelderland en Overijssel, laat zien dat het merendeel van de CSGbezoekers bereid is om soatestuitslagen met hun huisarts te delen, vooral omdat het medische informatie betreft. Als de soatestuitslagen in de toekomst gedeeld zullen worden, is het belangrijk om rekening te houden met de in dit onderzoek beschreven kanttekeningen van CSG-zorgverleners en cliĆ«nten. Dat is van belang met het oog op het behoud van de laagdrempeligheid van het CSG.  Daarnaast moet de visie van huisartsen op dit thema nader onderzocht worden en zal met de CSG’s afgestemd bepaald moeten worden welke informatie er precies zal worden gedeeld. Uiteindelijk zal het delen van deze informatie de soazorg kunnen optimaliseren.

Resultaten

Artikel: Willen bezoekers van soapoli’s testuitslagen delen met de huisarts?

Betrokken medewerkers

Lydia Overtoom (junior onderzoeker – voorheen GGD Gelderland-Zuid), Noemi Nijsten (arts Seksuele Gezondheid (GGD Gelderland-Zuid) en Jeannine Hautvast (GGD Gelderland-Zuid & AMPHI)