Onderzoeken Data als drijvende kracht binnen infectieziektebestrijding

Tijdens de recente COVID-19 pandemie is gebleken hoe cruciaal data is in de bestrijding van infectieziekten. Om effectief te kunnen handelen, moeten we kunnen vertrouwen op tijdige en eenduidige gegevens. Daarom is het belangrijk om te streven naar verbetering in de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data, zodat we sneller en adequater kunnen reageren op toekomstige pandemieën.

GGD GHOR Nederland heeft in 2022 de iStrategie gepresenteerd, waarin digitale informatievoorziening en datagestuurd werken een belangrijke rol spelen. Daarnaast komt in het “Versterking infectieziektebestrijding en Pandemische Paraatheid” (VIP) het doel duidelijk naar voren om regionale en landelijke monitoring en surveillance te versterken om zo beter voorbereid te zijn op opkomende infectieziekten en pandemieën. Een belangrijk aspect is het bevorderen van uniformiteit in gegevensverzameling en -analyse. Momenteel werken GGD’en nog vaak op verschillende manieren en tempo’s aan surveillance en monitoring, wat kan leiden tot vertragingen bij het identificeren van (boven)regionale infectieclusters en het nemen van preventieve maatregelen.

Door alle ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden op het gebied van informatievoorziening, surveillance en monitoring, en datagestuurd werken in  infectieziektebestrijding, rijst de vraag hoe we deze ontwikkelingen zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Door het VIP traject krijgen de GGD’en komende jaren de kans om dit in te vullen of verder te ontwikkelen, waarbij afstemming/harmonisatie op (boven)regionaal/landelijk niveau kan bijdragen aan een effectievere en slagvaardigere inrichting van de infectieziektebestrijding. Met dit onderzoek willen we bijdragen aan een meer uniforme en efficiëntere wijze van datagestuurd (samen-)werken door GGD’en en daaropvolgend het verbeteren van de informatievoorziening in de infectieziektebestrijding.

In de komende vier jaar zal Babette van Deursen (promovendus) meerdere studies uitvoeren naar o.a. de validatie van surveillance dashboards, de toegevoegde waarde van datagestuurd werken voor infectieziektebestrijding-professionals en hun ervaring hiermee, en de potentie om data in te zetten als indicator voor het vroegtijdig signaleren van infectieziekten.

Betrokken medewerkers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Babette van Deursen, promovendus bij AMPHI, infectieziekte-epidemioloog bij GGD regio Utrecht en Regionaal Epidemiologie Consulent regio Utrecht. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Aura Timen, Stijn Raven en Ellen van Jaarsveld. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit gelden voor het programma ‘Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid GGD’en’ in 2023-2024. De financier was niet betrokken bij het opzetten van de studie, het verzamelen en analyseren van data, het besluit tot publicatie of het schrijven van het manuscript.