Onderzoeken Infectiepreventie in zorginstellingen tijdens de coronapandemie

Verpleeg- en verzorgingshuisbewoners zijn door hun hoge leeftijd in combinatie met hoge ziektelast extra kwetsbaar voor infectieziekten. Dit geldt ook voor cliƫnten in intramurale instellingen voor gehandicaptenzorg. Het belang van infectiepreventie in zorginstellingen wordt al jaren onder de aandacht gebracht. De coronapandemie heeft ook laten zien dat een infectieziekte een grote impact kan hebben op bewoners van langdurige zorginstellingen en heeft daarmee het belang van infectiepreventie zichtbaarder gemaakt.

De GGD vervult een belangrijke rol bij de preventie, het bestrijden en het opsporen van infectieziekten. Na een melding onderzoekt de GGD de besmettingsbron en adviseert over het nemen van maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen. Zorginstellingen zijn echter zelf verantwoordelijk voor het infectiepreventiebeleid. Al voor aanvang van de coronapandemie bleken er grote verschillen te zijn in het waarborgen van infectiepreventie binnen zorginstellingen. Dit is mede afhankelijk van in welke mate zorginstellingen in infectiepreventie investeren. Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat sommige zorginstellingen grote uitbraken of vaker uitbraken hadden, wat mogelijk te maken heeft met de verschillen in uitvoering van het infectiepreventiebeleid. Het is echter onduidelijk in hoeverre de uitvoering van het infectiepreventiebeleid per instelling verschilt, wat het belang van onderzoek hiernaar onderstreept.

In deze studie onderzoeken we of aspecten van het infectiepreventiebeleid van intramurale zorginstellingen samenhangen met verschillen in het aantal COVID-19 meldingen en clusters onder bewoners en medewerkers gedurende de tweede golf van de coronapandemie (juli 2020 – januari 2021) in West-Brabant.

Om COVID-19 besmettingen binnen een zorginstelling in kaart te brengen, kijken we naar de meldingen van COVID-19 besmettingen en clusters in HPZone binnen de genoemde periode. Daarnaast brengen we informatie over aspecten van infectiepreventiebeleid in kaart die naar aanleiding van Bron- en Contactonderzoek zijn geregistreerd in HPZone bij betreffende COVID-19 casussen. Voorbeelden van aspecten van infectiepreventiebeleid zijn het dragen van mondkapjes of handschoenen, en niet werken met klachten. Ter verrijking van de verzamelde data uit het dossieronderzoek worden korte gestructureerde telefonische interviews afgenomen bij alle koepels van zorginstellingen in West-Brabant.

De resultaten van het onderzoek kunnen aanknopingspunten bieden voor landelijk beleid en voor zorginstellingen zelf ten behoeve van kwalitatief goed infectiepreventiebeleid, met het oog op toekomstige uitbraken van infectieziekten.

Betrokken medewerkers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Dymphie Mioch, Senior Onderzoeker, Epidemiologie GGD West-Brabant; Lieke Raaijmakers, Senior Onderzoeker, Epidemiologie GGD West-Brabant; Manon Leemans, Junior Onderzoeker, Epidemiologie GGD West-Brabant; Annabel Breeman, Deskundige Infectiepreventie, Infectieziektebestrijding GGD West-Brabant. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Ellen van Jaarsveld. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiĆ«le steun van RIVM regio gelden.