Onderzoeken Infectieziektebestrijding in de maatschappelijke opvang

In de Maatschappelijke opvang (MO) instellingen is een verhoogd risico op het krijgen van infectieziekten. Dit komt omdat daklozen in deze instellingen dicht op elkaar leven en vaak gebruik wordt gemaakt van gezamenlijke faciliteiten. Velen van hen hebben bovendien een verminderde lichamelijke weerstand, veroorzaakt door factoren zoals overmatig alcohol- en drugsgebruik, evenals een gebrek aan aandacht voor persoonlijke hygiëne (Molenaar, 2011).

Infectiepreventie is hiermee essentieel voor de MO, om (de verspreiding van) infectieziekten te voorkomen en daarmee bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van deze kwetsbare bevolkingsgroep die afhankelijk is van MO. Belangrijk hierbij is dat om infectie binnen de MO te voorkomen of te verminderen, medewerkers binnen de MO voldoende kennis hebben over de RIVM (hygiëne) richtlijnen, procedures/richtlijnen bij een uitbraak van infectieziekte, de meldplicht bij de GGD en welke ondersteuning de GGD kan bieden.

Recentelijk hebben er een aantal infectie-gerelateerde voorvallen in de MO plaatsgevonden in regio Zuidoost-Brabant. Hieruit blijkt dat de betrokken MO onvoldoende informatie over infectieziekten heeft en de GGD niet voldoende weet te vinden. Anderzijds weet de GGD niet welke behoeften er bij de MO zijn met betrekking tot ondersteuning, samenwerking, communicatie ten aanzien van infectiepreventie.

Om te komen tot een betere ondersteuning vanuit de GGD, is het doel van dit project om na te gaan wat de kennis bij medewerkers binnen de MO is over infectieziekten, (hygiëne)richtlijnen en procedures bij uitbraak infectieziekten en om inzicht te krijgen in de behoefte en verwachtingen bij de MO omtrent ondersteuning, samenwerking en communicatie met de GGD over (preventie en bestrijden van) infectieziekten.

Deze onderzoeksvragen zullen op kwalitatieve wijze worden onderzocht door middel van semigestructureerde, individuele interviews met verschillende professionals die werkzaam zijn in de daklozenopvang (dag- en nachtopvang) in de regio Zuidoost-Brabant. De interviews worden afgenomen bij een meerderheid van de MO locaties in de regio (vijf tot acht locaties). Bij iedere locatie wordt getracht drie (eventueel twee) interviews af te nemen, met verschillende disciplines (directie/management, zorgverleners, vrijwilligers).

Op basis van de resultaten worden aanbevelingen gedaan hoe op het gebied van (preventie en bestrijden van) infectieziekten binnen de MO, de ondersteuning vanuit de GGD en samenwerking en communicatie met de GGD versterkt kan worden.

Betrokken medewerkers

Bij dit onderzoek zijn verschillende medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost betrokken: Evelien van Sterkenburg (projectleider), Didi de Gouw (senior onderzoeker), Antje Eugster (senior onderzoeker), Wieke Waanders (onderzoeksmedewerker), Rian Verduijn (verpleegkundige M&G), Rineke Nanlohij – Sturm (deskundige infectiepreventie), Syrka van Kuppenveld (anios) en Danielle van Oudheusden (arts M&G).

Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Ellen van Jaarsveld en Tessa van Loenen. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: RIVM regio gelden