Net als in de rest van het land zien we ook in GGD-regio West-Brabant een daling in de vaccinatiegraad na 2021. Een duidelijke verklaring voor deze daling is er (nog) niet.
Het RIVM weet daarnaast niet precies hoe sterk de daling daadwerkelijk is, omdat het sinds 1 januari 2022 een deel van de vaccinaties anoniem ontvangt.
De dalende trend is niet uniek voor Nederland. Sinds 2020 is er in heel Europa een afname te zien in het vertrouwen in de veiligheid, effectiviteit en het belang van vaccinaties. De
publieke twijfel rondom COVID-19 vaccinaties lijkt een blijvende impact te hebben op de houding en perceptie van ouders ten aanzien van het RVP. Daarnaast blijkt dat verschillende overtuigingen en het vertrouwen in de overheid rondom de aanpak van COVID-19 geassocieerd zijn met vaccinatietwijfel over de standaard vaccinaties voor kinderen. Uit eerder onderzoek bleek al dat positieve overtuigingen over vaccinaties en vertrouwen in nationale vaccinatieprogramma’s cruciaal zijn voor de vaccinatiebereidheid van ouders.
Vóór de COVID-19 pandemie waren er bepaalde groepen in beeld waar de (volledige) vaccinatiegraad traditioneel lager lag, zoals onder kinderen van ouders die niet in Nederland zijn geboren en onder reformatorische Christenen. Echter, de recente daling in de vaccinatiegraad hebben het landschap veranderd, waardoor we binnen onze GGD-regio nu ook in andere gemeenten dan voorheen een lagere vaccinatiegraad zien. Daarnaast zien we dat de daling in de vaccinatiegraad niet in alle gemeenten even groot is. Het is momenteel onduidelijk welke groepen een lagere vaccinatiebereidheid hebben en hoe deze groepen zich kenmerken.
De vraag die in dit onderzoek centraal staat is: welke groepen kunnen we identificeren onder de ouders van deels en niet RVP-gevaccineerde kinderen in de GGD-regio West-Brabant? Door databronnen te combineren, zoals data uit kinddossiers van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), CBS buurtdata en data uit CoronIT (vaccinatieregistratie COVID-19) kunnen de gevonden groepen ouders omschreven worden aan de hand van verschillende socio-demografische kenmerken. Daarnaast wordt onderzocht wat de kenmerken zijn van kinderen en/of ouders die geen toestemming geven voor gegevensdeling van de vaccinatiedata met het RIVM. Dit geeft niet alleen het RIVM meer inzicht in de data die zij missen, maar kan ook regionaal en lokaal dienen als extra input voor het interpreteren van de vaccinatiegraad zoals gerapporteerd door het RIVM.
De resultaten van dit onderzoek worden verwacht in Q1 van 2025.
Betrokken medewerkers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Marjolein Stoopendaal (onderzoeker GGD WB), Lieke Raaijmakers (onderzoeker GGD WB), Dymphie Mioch (onderzoeker GGD WB), Lars Hanen (datascientist GGD WB), Tess Christenen (onderzoeker GGD WB), Leonard Vanbrabant (adviserend datascientist), Sasha Pauli (jeugdarts GGD WB), Marijke Langenberg (arts IZB WB).
Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Jeannine Hautvast. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van:
- RIVM regio gelden
- Cofinanciering GGD West-Brabant