Onderzoeken Rabiësgeletterdheid van reizigers naar risicogebieden voor rabiës en proces en informatievoorziening van reizigers die PEP-zorg hebben ontvangen

Het aantal meldingen van post-expositie profylaxe (PEP) ten aanzien van rabiës naar aanleiding van een incident met een dier met mogelijke overdracht van rabiës neemt de afgelopen jaren toe. PEP-zorg bestaat uit het maken van een risico-inschatting en het adviseren van degene die betrokken is geweest bij het incident, eventueel met vaccinaties en antistoffen tegen rabiës. Om mensen die op bezoek gaan in gebieden waar er risico is op rabiës beter te kunnen bereiken en voorlichten, is het van belang om meer inzicht te krijgen in de zoönosegeletterdheid t.a.v. rabiës binnen de groep reizigers naar deze gebieden. Tevens is meer inzicht in de groep die PEP-zorg heeft ontvangen noodzakelijk om een beeld te krijgen hoe en waarom mensen voor PEP komen. Het overkoepelende doel van dit onderzoek is om de kennis en informatievoorziening binnen beide groepen te verbeteren. Dit onderzoek bestaat uit een kwalitatief en kwantitatief deel.

 

Het eerste doel van dit onderzoek is het exploreren van de zoönosegeletterdheid t.a.v. rabiës (kennis, vaardigheden, alertheid en bereidheid tot actie) naar thema’s binnen het Health Belief Model van reizigers die naar hoog risico gebieden voor rabiës hebben gereisd. Er zullen individuele diepte-interviews worden afgenomen binnen een diverse populatie reizigers.

 

Het tweede doel van dit onderzoek is inzicht verkrijgen in de groep mensen die PEP-zorg heeft ontvangen en hoe het proces en de informatievoorziening van een incident tot het ontvangen van PEP-zorg is verlopen. Er zal een vragenlijstonderzoek worden afgenomen onder reizigers die zich hebben gemeld voor PEP-zorg bij de GGD’en in de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland.

 

De resultaten van dit onderzoek zouden als input kunnen dienen voor aanbevelingen voor een preventieve interventie gericht op reizigers die reizen naar gebieden met een verhoogd risico op

rabiës. Het overkoepelende doel van beide vraagstellingen is om de kennis en informatievoorziening in beide groepen reizigers te verbeteren.


Betrokken medewerkers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de GGD regio Utrecht: Stijn Raven (arts M&G infectieziektebestrijding, GGD regio Utrecht), Lindsay Dekker (basisarts infectieziektebestrijding, GGD regio Utrecht) en Emmy Trinks-Roerdink (basisarts infectieziektebestrijding, GGD regio Utrecht) en de GGD’en uit de regio's uit de regio’s Noord-Holland en Flevoland. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Julie Swillens.

Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van RIVM regio gelden.