Het aantal mensen dat voor scabiës de huisarts bezoekt is sinds jaren niet zo hoog geweest als nu. De incidentie van gerapporteerde scabiës gevallen in Nederland is tussen 2011-2021 meer dan verdrievoudigd en stijgt door. Ook bij de verschillende GGD’en verspreid over Nederland is een toename duidelijk merkbaar. Er valt nog veel te ontdekken en begrijpen over de huidige scabiësproblematiek. Gegeven de huidige ontwikkelingen op dit gebied is het daarom van belang om gerichte onderzoeksprojecten te initiëren. Binnen het Radboudumc zullen er twee verschillende onderzoeksprojecten opgezet worden. Eén is gericht op het verkennen en verbeteren van huidige scabiësdiagnostiek en het ander op het verkrijgen van diepgaand inzicht in de kenmerken en het behandeltraject van mensen met scabiës in de eerste lijn.
Door middel van een pilot studie willen we de toepasbaarheid en haalbaarheid van scabiësdiagnostiek op basis van huidschraapsels die zelf-afgenomen zijn onderzoeken. Daarnaast willen we ook de diagnostische accuraatheid van een PCR test vergelijken met microscopisch onderzoek. Op dit moment werkt de onderzoeksgroep (bestaande uit AMPHI onderzoekers en onderzoekers van afdeling Medische Microbiologie van het Radboudumc) aan het uitwerken van een onderzoeksprotocol om die vervolgens bij de medische ethische toetsingscommissie (METC) in te dienen. Zodra het een en ander geregeld is en de METC goedkeuring verkregen is, zal de dataverzameling van start gaan.
Voor het andere onderzoeksproject zal er onderzoek bij huisartsdossiers uitgevoerd worden. Gegevens afkomstig uit het Family Medicine Network (FaMe-Net) zullen hiervoor gebruikt worden. In het FaMe-Net registeren meerdere huisartspraktijken alle contacten tussen huisarts en patiënten sinds 1971. Met deze gegevens willen we trends in de afgelopen 10 jaar identificeren en de kenmerken en het behandeltraject van patiënten met scabiës in de eerste lijn inzichtelijk krijgen. Dit wordt in beeld gebracht door de initiële symptomen waarmee patiënten zich tot een huisarts wenden en de diagnostische en therapeutische strategieën die door de huisarts worden uitgevoerd. Ook dit onderzoeksproject bevindt zich in de beginfase.
Betrokken medewerkers
Contactpersoon voor deze twee onderzoeken is Ines Figaroa, werkzaam bij AMPHI en bij GGD regio Utrecht als infectieziekte-epidemioloog. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Jeannine Hautvast, Ellen van Jaarsveld en Stijn Raven. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit gelden voor het programma ‘Versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid GGD’en’ in 2023-2024. De financier was niet betrokken bij het opzetten van de studie, het verzamelen en analyseren van data, het besluit tot publicatie of het schrijven van het manuscript.