Om de transmissie van COVID-19 te voorkomen, zijn isolatie van geïdentificeerde gevallen en het traceren en in quarantaine plaatsen van contacten in veel landen gebruikt als een belangrijke niet-farmaceutische interventie. De doeltreffendheid van de tracering van contacten kan worden beperkt door een lage naleving van de quarantaine. Tijdens de COVID-19-pandemie zijn studies uitgevoerd om de psychologische gevolgen van quarantaine te begrijpen. De impact van de psychologische gezondheid op de naleving is echter onvoldoende bestudeerd. Om een goede naleving van de quarantaine te bevorderen, is onderzoek nodig naar de rol van de mentale gezondheid op de naleving van de quarantaine.
Het doel van deze studie is om de associatie van mentale gezondheid met de naleving van quarantaine te onderzoeken bij mensen die het advies hebben gekregen om in quarantaine te gaan vanwege COVID-19.
Dit wordt gedaan met een prospectief observationeel cross-sectioneel onderzoeksdesign van februari tot juni 2022.
De studiepopulatie bestaat uit inwoners van GGD Twente, die in nauw contact zijn geweest met een persoon die positief getest is op COVID-19, en daarom een quarantaine advies hebben gekregen. Een proefpersoon moet ≥ 18 jaar zijn om deel te nemen aan het onderzoek.
De uitkomstvariabele is de naleving van quarantainemaatregelen. Dit wordt onderzocht met een expert-reviewed vragenlijst die ontwikkeld is voor deze studie. De onafhankelijke variabelen in dit onderzoek zijn mentale gezondheid, gemeten door de parameters symptomen van angst, depressie, eenzaamheid en tevredenheid met leven. De andere onafhankelijke variabelen in dit onderzoek zijn: gender, leeftijd, financiële verliezen, werkloosheid, opleidingsniveau, relatiestatus, duur van quarantaine en type contact.
Deelnemers aan deze studie zullen één vragenlijst ontvangen om aan de studie deel te nemen. De resultaten van dit onderzoek zullen helpen bij het zoeken naar betere ondersteuning voor mensen die in quarantaine moeten om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.
Betrokken medewerkers
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Marije Boxhoorn, werkzaam bij GGD Twente als Sociaal verpleegkundige infectieziekte bestrijding en Coördinator Bron- en contactonderzoek. Het onderzoek wordt vanuit AMPHI begeleid door Jeannine Hautvast.